понедельник, 6 января 2014 г.

"Святвечір" в Україні, традиції та звичаї.

Любі мої, сьогодні ввечері починається одине з самих урочистих свят - Святвечір — серед християнських і православних свят – найурочистіше. Це свято  відзначають напередодні Різдва, 6 січня.
Хочеться всіх привітати, з цим святом, бажаю щоб сьогодні, вся ваша родина зібралася за святковим столом, бажаю добробуту в кожну оселю та щастя!
Звичаї та традиції  України з уривку О.Воропай:

"Ще вдосвіта, як тільки день синім проблиском заглянув у хату крізь замерзлі шибки, господиня приступає до праці. Першою магічною дією було добування «нового вогню». Господиня діставала з покуття кремінь і кресало, які останні дванадцять днів лежали під образами. Вона хрестилася тричі і, ставши обличчям до схід сонця, кресала «новий вогонь». Цим вогнем вона розпалювала в печі дванадцять полін, припасених нею та просушених нею протягом дванадцяти днів останнього місяця. Через кілька хвилин у печі вже палали сухі дрова. Господиня, пов’язана хусткою, із засуканими рукавами, починала готувати дванадцять свят-вечірніх страв: ставила узвар, варила горох, квасолю, смажила капусту, рибу, ліпила вареники, готувала бараболю, гриби, кашу гречану з конопляним молоком, голубці з пшоном, коржі з маком та кутю з потовченої пшениці. У цій багатій, але пісній вечері господиня представляла найголовніші плоди поля, городу й саду" (О. Воропай; )

СВЯТВЕЧІР
На столі — свята вечеря. 
Вся родина — за столом. 
Відчиняє ангел двері 
Позолоченим крилом.

Благу вість нам сповіщає 
Про народження Христа. 
В хаті свято розцвітає, 
Гріє душу доброта.

Пахне сіном і кутею. 
Сяє зірка. Сніг скрипить. 
І колядка над землею 
З білим ангелом летить

Комментариев нет:

Отправить комментарий